Sámi rénszarvas filé
A nyersanyagot besózzák, majd felakasztják a sámi kunyhóban száradni. Másnap felfüstölik olyan módszerrel, amit csak a sámik ismernek, végül kiszárítják a húst. Így kerül az étterembe, ahol kisütik, barnamártást adnak hozzá, spárgával és kelbimbóval ízesítik, végül alkoholban átitatott körtébe pakolt áfonya-mocsári hamvas szeder kombinációt adnak hozzá. Friss, petrezselymes burgonyával tálalják.
Norvég burgonyagombóc
Hozzávalók:
1 kg nyers burgonya
15 dkg árpaliszt
15 dkg liszt
1 teáskanál só
A meghámozott és megmosott burgonyát reszeljük le, nyomkodjuk ki a levét.
Keverjük össze liszttel és sóval, majd egy kanállal szaggassuk forrásban lévő sós vízbe.
Főzzük körülbelül 45 percig. A burgonyagombóc nagyon jól illik sült húsokhoz vagy főtt kolbászhoz.
http://www.ongo.hu/elmenybeszamolok/1425?req=elmenybeszamolok%2F1425
|