Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
5 dkg lágy barna cukor
10 dkg cukor (nálam Sukrin édesítő)
csipet só
4 kisebb tojás v. 3 nagy
1,5 dl tejszín
20 dkg liszt
1,5 tk. sütőpor
1 tk. fahéj
1/2 tk. őrölt kardamom
A tetjére:
kb. 4 db savanykás ízű alma
1 tk. citromlé
fahéj
3 ek. barna cukor
5 dkg durvára tört mandula (opcionális)
Ez egy kisebb méretű tepsiben készült, de egy közepes méretű tortaforma is jó, vagy kisebb, akkor magasabb lesz a süti. Kivajaztam és kiliszteztem a tepsit, az almákat meghámoztam, vékony szeletekre vágtam, pici citromlével meglocsoltam, majd barna cukorral és fahéjjal megszórtam és jól összekevertem, félretettem. A puha vajat a barna cukorral és az édesítővel habosra kevertem a mixerrel, majd pár kanál lisztet adtam hozzá és egyenként a tojásokat is hozzáadtam, mindegyikkel pár percig kevertem. A tejszínt is beleöntöttem, szintén simára kevertem, legvégül a sütőporral, sóval és fűszerekkel elvegyített lisztet is belekevertem. A masszát az előkészített tepsibe öntöttem, ha kapcsos formát használ valaki, lehet bele sütőpapírt tenni, de nekem elég sűrű volt a massza, nem hiszem, hogy kifolyna. Az alma szeleteket a tetejére rakosgattam, kicsit bele is nyomtam a tésztéba, megszórtam a darabos mandulával, majd 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt lett készen, érdemes tűpróbát végezni. Finom sütemény, a fűszerek és a barna cukor adják meg a karakterét, ezeket nem érdemes kihagyni, a legjobb hozzá valmailyen savanykás ízű alma, egyébként a süti nem túl édes, aki a nagyon édes sütiket szereti, az tegyen még bele cukrot.Tényleg finom, puha a tésztája, illatos, egy leves után készült nálunk és ezt az adagot el is tüntette a család egyben.
http://www.mytaste.hu/click/index/843772/trollakonyhamban.blogspot.no
|